Uczelnia

Dla kandydata

Dla studenta

Kursy i szkolenia

Kontakt

Więcej

Zwiń menu

Dietetyka i praktyka planowania żywienia

Cel

Podstawowym celem studiów jest przekazanie aktualnej wiedzy  z zakresu żywienia człowieka w różnych warunkach środowiskowych i umiejętności planowania żywienia.

Kompetencje i korzyści

Absolwent będzie posiadał podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, profilaktyki chorób dietozależnych, oraz umiejętność planowania żywienia, konstruowania diet i jadłospisów.

Uczestnicy

Studia przeznaczone są dla absolwentów studiów pierwszego lub drugiego stopnia.

Program studiów

Czas trwania studiów: 2 semestry – 230 godzin.
Wykłady stanowią 95 h, natomiast ćwiczenia 135 h.

Nazwa przedmiotu
I – w
I – ćw
II – w
II – ćw
Fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywienia człowieka
30 h wykładów i 10 h ćwiczeń. anatomia i fizjologia układu pokarmowego ** homeostaza: głód i sytość ** skład ciała** bilans wodny** rozmieszczenie składników pokarmowych w różnych strukturach komórkowych ** gospodarka energetyczna – przemiany energetyczne w ustroju ** energia składników pokarmowych ** wydatki energetyczne** zapotrzebowanie na energię ** zmiany składu ciała związane z wiekiem ** składniki pokarmowe – klasyfikacja ** budowa i właściwości ** trawienie i wchłanianie ** zapotrzebowanie ** metabolizm
Analiza i ocena jakości żywności
5 h wykładów i 10 h ćwiczeń. badania organoleptyczne, analiza sensoryczna w ocenie jakości żywności ** oznaczenie podstawowych składników żywności
Somatometria
5 h wykładów i 5 h ćwiczeń. pojęcie stanu odżywienia ** metody oceny stanu odżywienia: analizy analityczne, antropometria, objawy kliniczne ** metody oceny żywienia: metoda wagowa, ankietowa, inwentarzowa, rachunkowa, wywiad, zapis historii żywienia ** zaburzenia odżywiania: niedożywienie, nieprawidłowe odżywianie, niedobory składników pokarmowych, specyficzne braki składników odżywczych, niedowaga
Żywienie człowieka zdrowego w różnych okresach życia
20 h wykładów i 25 h ćwiczeń. normy żywieniowe ** uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa ** żywienie dzieci i młodzieży ** żywienie osób dorosłych w zależności od aktywności fizycznej ** żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ** żywienie osób starszych ** diety alternatywne ** suplementacja diety ** uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa
Kliniczny zarys chorób i dietoterapia
20 h wykładów i 20 h ćwiczeń. niedowaga ** otyłość ** cukrzyca ** zaburzenia przemiany tłuszczów ** osteoporoza ** patologie przewodu pokarmowego ** układu krążenia ** moczowego ** postępowanie dietetyczne
Planowanie diet i ocena żywienia
50 h ćwiczeń. tabele wartości odżywczej ** praktyczne planowanie różnych diet np. ubogoenergetycznych, lekkostrawnych, bogatoresztkowych, diet dla osób uprawniających różne formy aktywności fizycznej itp ** zasady układania jadłospisów (cele planowania jadłospisów, rozdział procentowy energii całodziennej racji pokarmowej na posiłki) ** zasady planowania jadłospisów jednodniowych, okresowych ** gramatura potraw
Technologia sporządzania potraw
15 h ćwiczeń. podstawowe techniki sporządzania potraw ** metody obróbki wstępnej i cieplnej ** wykorzystanie różnych metod i technik sporządzania potraw ** zmiany zachodzące w surowcach podczas przygotowywania potraw
Farmakoterapia żywieniowa
15 h wykładów. mechanizmy wchłaniania i działania leków ** przemiany chemiczne leków ** rodzaje interakcji leków z pożywieniem ** suplementacja
Skip to content
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.