Uczelnia
Dla kandydata
Dla studenta
Kursy i szkolenia
Kontakt
Więcej
absolwentka Dietetyki I st. – została wyróżniona w Konkursie na najlepszą pracę dyplomową studiów pierwszego stopnia „Ocena wiedzy i opinii mieszkańców województwa śląskiego na temat roli zaburzeń snu w patogenezie nadwagi i otyłości”.
studentka Dietetyki II st. – została wyróżniona w Konkursie na najlepszą pracę magisterską „Ocena potencjału rozjaśniającego wybranych kosmetyków – badania pilotażowe”.
Podczas X Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach nagrodzeni i wyróżnieni zostali:
JAGODA KŁĘBEK – studentka Dietetyki II st. – zajęła I miejsce w Panelu Dietetycznym za referat zatytułowany „Porównanie nawyków żywieniowych pacjentów zakwalifikowanych oraz poddanych operacji bariatrycznej”.
ALEKSANDRA ZATOR – studentka Dietetyki II st. – zajęła II miejsce w Panelu Dietetycznym za referat zatytułowany „Ocena wiedzy osób chorych na stwardnienie rozsiane na temat dietoterapii”.
ANNA JURA – studentka Dietetyki I st. – zajęła III miejsce w Panelu Dietetycznym za referat zatytułowany „Wpływ czerwonego wina na organizm”.
ŻANETA SZCZEĆ i ALEKSANDRA MACIEJEWSKA – studentki Dietetyki I st. – zajęły I miejsce na Poziomie I w Turnieju Wiedzy Dietetycznej.
ALEKSANDRA SOŚNIOK i AGNIESZKA DE MEHLEM – studentki Dietetyki I st.- zajęły I miejsce na Poziomie II w Turnieju Wiedzy Dietetycznej.
tegoroczna absolwentka dietetyki II stopnia – współautorką artykułu pt. „Rola składników aktywnych zawartych w suplementach diety i probiotyków stosowanych w przebiegu zespołu jelita drażliwego” opublikowane w Farmacja Polska 2020, t. 76, nr 11 (link do źródła)
tegoroczna absolwentka Dietetyki I stopnia autorką książki o tytule „Kuchnia malucha. Profesjonalny poradnik żywienia małych dzieci”.
Opis od wydawcy:
Poradnik napisany przez profesjonalnego dietetyka dziecięcego. Opisuje żywienie dziecka w pierwszych 3 latach życia zgodnie z aktualnymi zaleceniami WHO (Światowej Organizacjo Zdrowia). Zawiera szereg fachowych informacji: zasady prawidłowego komponowania posiłków, warunki rozszerzania diety o nowe pokarmy, karmienie malucha w czasie choroby, interakcje leków ze składnikami pożywienia, problemy z alergią pokarmową oraz wiele innych praktycznych wskazówek. Podane konkretne przepisy kulinarne, a także przykładowe jadłospisy ułatwiają prowadzenie prawidłowej diety dziecka.